„21 Март“ ден на пишаниот збор

Светскиот ден на поезијата обично се славел во Октомври, но подоцна при крајот на 20-от век светската заедница почнала да го слави на 15-ти, кога имено бил и роденденот на Виргил (римски епски поет и лауреат од времето на Август). Традицијата, да се зачува датумот октомври за национален или меѓународен ден на поезијата сè уште се одржува во многу земји. Обединетото Кралство генерално го користи првиот четврток во октомври, но на други места се слави различен датум, па дури и во ноември.

Во поново време почнал да се слави на 21 март, Светскиот ден на поезијата го слави, еден од највредните облици на човековото културно и јазично изразување и идентитет. Практикувано низ историјата – во секоја култура и на секој континент – поезијата зборува за нашата заедничка хуманост и нашите споделени вредности, преобразувајќи ги наједноставните песни во моќен катализатор за дијалог и мир.

УНЕСКО првпат го усвои 21 март како Светски ден на поезијата за време на својата 30-та генерална конференција во Париз во 1999 година, со цел поддршка на јазичната разновидност преку поетско изразување и зачувување на изумрување на јазиците.

Светскиот ден на поезијата е чест за поетите, да се оживеат оралните традиции на рецитали на поезија, да се промовира читање, пишување и учење поезија, да се поттикне приближувањето помеѓу поезијата и другите уметности како театар, танц, музика и сликарство и да се подигне видливоста на поезијата во медиумите.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.