Green – Пол Верлен

Да ја започнеме пролетта со една убава љубовна песна од Пол Верлен насловена „Green – Зеленило“.

Зелената е боја на пролетта, на повторното раѓање на природата. Но, исто така означува младост и млад човек кој нема искуство во љубовта.

Но, сепак убаво е да се биде млад без разлика на искуството, зарем не?

Со песнава, поетот сака да се врати кај својата стара љубов и бара прошка од неа после прељубата која ја направил како неискусен и млад човек неопитен во љубовта.

GREEN

Еве ти цвеќе, лисја, гранки, плодови зрели

И еве ти го срцево што тлее в љубовен жар

Не раскинувај го со твоите раце бели

Погледни го благо мојов скромен дар.

Дојдов уште покриен со капки росни

Што ветрот утрински на чело ми ги рони

Дај му на мојот замор мигови радосни

Да сонува среќно крај нозете твои.

Главата да ја ставам врз твоите гради

Замајана уште од бакнежите задни

Нека се смири еднаш од будите млади,

Да ги заборави малку часовите страдни.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.