Приспивна – Блаже Конески

Кој ли ќе те гушне

со рацете мали

и со златна коса

саноќ да те гали?

Кој сребрена песна

на сон ќе ти пее:

„Надвор ветре дува,

месечина грее.

Надвор лисје шуми,

ројот ѕвезден бега.

Јас те сакам многу,

мој си, мој си ега.

Надвор роса роси

и зокумон спие.

Спи, спи ми, сонот

убав нека ти е“.

Блаже Конески

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.