Суеверие

Дванаесет се беа насобрале да го јадат твоето тело

А ти беше лебот

Од кој денес јадеме без да знаеме дека ти си нашиот живот

Тој петок кога еден беше посочен како издајник

На кој денес само се потсетуваме без да се покаеме

Не, не го сакаме овој петок тринаесетти

Зошто ти беше предаден

А ние денес секај ден толку често ја пиеме твојата крв

Те продаваме

Денес сѐ е на продажба

Дури и вербата

Дури и стравот

Дури и твојата крв.

Ќе не измие ли?

Ќе ги исчисти ли нашите души

Продадени толку лесно како

И твојата?

Црвјосани од злато што сјае

А никој не се кае.

Овој петок верувам во божјо чудо

И дали е ова само суеверие и дали е само лудо?

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.