Дафне од корал

Никогаш не се потсмевај на Богот на љубовта

Како што тоа го направи Аполон

Зошто болна е љубовта која трае засекогаш

А оловото е потешкото од златото

И оловните стрели не го прободуваат срцето

Но сепак ја величаат честа

И стануваат круна од лавор

И твојот смрзнат поглед Дафне

Стана драгоцен корал

Како крвта на славната Медуза

И телото ти стана златно

И покрај тоа што ти беше погодена од оловна стрела.

Аполон го слушам свири со својата лира

И носи корал наместо лавор

И крвно станува неговото срце

И не може да го заборави недопрениот бакнеж.

Никогаш не се потсмевај со богот на љубовта

Зошто засекогаш ќе крвариш во срцето

Како Аполон од недопрениот бакнеж.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.