Шарл Бодлер – Албатрос

Шарл Бодлер (1821-1867) , еден од најголемите француски поети , е претходник на симболизмот и со него започнува модерната литература.

Неговото проклетство како поет да биде различен од другите и неговиот обид да достигне едно ново ниво на свест, едно ново симболичко ниво каде ќе воспостави врска меѓу предметите и појавите е најдобро претставено во неговата песна „Албатрос“.

Преку албатросот е претставен самиот поет, тој е симболот на неговото неприфаќање во општеството во кое живее.

Бодлер спаѓа во генерацијата на проколнати поети, односно поети кои не се прифатени и сфатени од општеството во кое живеат.

Морнарите на бродот го симболизираат простиот народ , односно вулгарноста и деградацијата на општеството во кое живее поетот и кое не може да ја разбере неговата возвишеност и вредност.

Албатрос

Луѓе од бродот, често, за забава ги ловат
албатросите, птици што в морска шир се сами,
и што со големи крила рамнодушно пловат
над лаѓата што се лизга над горчливи јами.

Но кога ќе се најдат врз палубните штици
тие кралеви на ширта, до пред малку сјајни,
ќе станат одеднаш смешни и несмасни птици,
а крилата бели жално ќе се влечат крај нив.

Тој крилат патник сега колку станал беден!
Тој, некогаш толку убав, колку е грд вака!
Со своето луле клунот му го дразни еден,
куцајќи, друг летачот го подражава сакат!

Како принц на облаците поетот се крева,
се подбива со стрелецот и низ луња броди,
но штом е спуштен на земја, среде џган и врева,
неговите крила на џин му пречат да оди.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.