Сесила Леви ги претвори старите книги во прекрасни уметнички дела

Сесилија Леви пронајде нов начин на искористување на старите книги и стрипови. Наместо да ги фрли, оваа шведска уметница ги претвора во прекрасни уметнички дела од хартија.
Таа веќе работела како книговезец, но сега има поинаков пристап кон литературата со тоа што ги кине и повторно ги лепи парчињата хартија. Можеби звучи како осквернување за љубителите на книги, но кога ќе ги погледнете фотографиите подолу, сигурна сум дека ќе се согласите дека нејзината работа е всушност доказ за нејзината голема љубов кон книжевноста.

Таа прв пат започна да експериментира со предмети од хартија од 3Д во 2009 година. Оттогаш, таа создава најразлични предмети, односно чаши, чинии, садови, бокали, и секогаш е во потрага по стари книги за истите да ги трансформира, така што нивните приказни да може да продолжат да живеат во една нова и уникатна форма.
Повеќе информации за уметницата ќе најдете на линкот: cecilialevy.com (h/t: treehugger)

Во продолжение неколку прекрасни фотографии од нејзините дела:Извор

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.