Мајчин јазик – Ѓорѓо Димовски

Ѓорѓо Димовски е македонски поет за деца и возрасни, есеист, преведувач.
Основач е на поетската манифестација „Поетска ноќ во Велестово“, а бил и претседател на Управниот одбор на Струшките вечери на поезијата.

Автор е на повеќе од петнаесет книги поезија. Ви ја претставуваме неговата песна посветена на мајчиниот јазик.

Мајчин јазик

И ти си цицал
Млеко мајчино
Од мајчиниот јазик.

Си цицал? Од јазикот
Што се молзе
Во златна чинија
И се принесува
На трпеза.

Господине Пишувачу. (Млад?)
Додека цицаш

Само тој ја троши храната
На бојното поле
За тебе. Ноќе и дење.

Дење и ноќе.

Извор

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.