Поучна приказна: Тишината ги исфрла на површина сите одговори

Многу одговори добиваме кога ќе се помириме и не ги бараме на сила туку тие сами се појавуваат, однекаде. Секоја примена на сила и притисок нѐ одалечува од решението.

Работејќи во штала стариот фармер го изгубил својот рачен часовник за кој го врзувале драги спомени. Го барал целиот ден, но без успех…како да барал игла во куп сено.
Ги повикал децата од соседството да му погмонат.
Тие дотрчале одма бидејќи наградата бил сладолед. Барале цел ден, но часовникот не можеле да го најдат никаде. Потоа сите си заминале.
Останало едно момче седејќи на сеното. Човекот го набљудувал со збунет поглед.
Во еден момент, момчето истрчало во едно ќоше од шталата и го извлекло часовникот. На изненадување на човекот, детето рекло:
„Чекав сите да си заминат – и знаев дека во тишината ќе го чујам часовникот. Тој сам се јави“.

Клучот во нашето одговарање на прашањето не е во силата туку во душевниот мир. Тишината секогаш сама излегува на површина.

Прочитајте ја и оваа поучна приказна која зборува за излез од магичниот круг на празното секојдневие!

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.