Ако помина денот – Рабиндрант Тагоре

Уживајте во читањето на следниве стихови од Рабиндрант Тагоре што ги избрав за денес!

Ако помина денот, ако птиците престанаа да пеат,
ако ветрот уморен стивна,
обвиј ме тогаш со густата коприна на темнината,
како што земјата ја покриваш со чаршафот на сонот
и како што нежно ги склопуваш латиците на лотосот во самрак.

Кога торбата со храна ќе се испразни пред да заврши патот,
кога облеката ќе се искине и покрие со прав,
кога силата ќе малакса,
тогаш симни ги од патникот бедата и срамот
и освежи го животот негов како животот на цветот
под плаштот на твојата блага ноќ

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.