Задолжително прочитајте ги овие 8 прашања за кои Буда има многу мудри одговори

Буда се откажал од сè и почнал да патува. Главното учење според него е: „За да има радост мора да има болка. Само откажување од задоволствата води во целосен мир“.

Во текот на 45 години од своето работење и проповедање, тој ги учел на сите класи, мажи и жени, царови и селани, трговци и просјаци, светци и крадци – без да прави и најмала разлика помеѓу нив. Тој не ги признавал различностите по социјалната состојба или според класата на народот, и патот, кој тој го проповедал, бил отворен за сите луѓе, кои се биле способни да го разберат и следат.

1. Кој меч е најостар?

– Зборови полни со бес и гнев

2. Кој отров е најсмртоносен?

– Лакомост и алчност.

3. Кој е најголем пожар?

– Омразата

4. Која најголемата добивка?

– Давањето

5. Кој е најголем губиток?

– Добивање разни богатства во животот, а притоа да не се биде благодарен.

6. Кое оружје е најдобро?

– Мудрост

7. Што предизвикува прекин на пријателството?

– Завист и себичност

8. Кое е најголемо задоволство?

– Моментот кога ќе сфатите дека повторно сте се разбудиле.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.