Сонет 83 – Вилијам Шекспир

Вилијам Шекспир, еден од најголемите светски драматурзи кои некогаш живееле, покрај по своите драми познат е исто така по своите сонети. Напишал 154 сонети, а ние со вас го споделуваме сонетот 83 кој го посветил на друг поет кој бил негов ривал каде ја опејува убавината на неговата сакана.

Во овој специфичен поетски израз, можеме да видиме како мајсторски се служел со јазикот. Структурата на неговите сонети е составена од 3 катрени со рима (ABAB / CDCD / EFEF) и еден римуван двостих на крајот (GG).

Се надеваме дека ќе уживате и ќе ве поттикнеме да ги прочитате другите негови сонети!

Сонет 83


Велам дека никогаш не ти треба цртање веѓи
ниту дека на твојата убавина ù е нужна поза.
Мислам дека си ги надминала тие лити меѓи
каде поетската јаловост нуди козметичка доза.
Не би поднел да бидам репортажен слаткар
кога ти самата ни обезбедуваш доказ во живо
за колку ногата на модерното перо е кратка
да следи вредност со постојано растечко ниво.
Молкот мој, за тебе е грев и ти си нажалена,
глупост стана она кое треба да е моја слава.
Со молчењето убавината ич не ти е смалена
а другите ѓоа живот ти дале а гроб ти прават.

Повеќе живот има во едно од твоите убави очи
отколку што би смислиле двајца поети од почит.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.