Букви

Денес е меѓународен ден на мајчиниот јазик и со вас ја споделувам мојата песна „Букви“.

Пишувам на оние букви кои ги здогледав за првпат

Во мајчината рака

Кои се протегаа до страницата на животот

Кои го надминаа светлото на денот

За да преминат во царството на ноќта

И повторно да родат

Да се раѓаат секој ден

Со моето перо

Зошто она што е напишано нема никогаш да се избриши

Останува да биде сведок на постоењето

Сведок на битисувањето

Сведок на суштествувањето

Сведок на дишењето

Сведок на едни спомени

Кои ќе патуваат во недоглед.

Зарем некој може да го избриши?

Мастилото е поцрно од самата смрт.

Побело од самата хартија.

Поцрвено од крвта пролеана

На оние кои зборот им останал недоречен.

Посино од небото на кое

Ќе се изгубам на хоризонтот.

Појако од мене

И поголемо од мојот живот.

Затоа пишувам ,

Пишувам, пишувам

Буквите на мојот јазик

Да останат вечен спомен

За моето постоење.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.