Ох, вино

Ох вино, ти што со мекост кротиш душа

Дури крвта црвена со радост блика

Толку се радувам кога во очи видам радост да сјае

И со немирни бои сморен човек животот свој го слика.

Ох вино, ти поетите со нови музи ги дариш

Дионис чијшто е водач

Секогаш нов живот ти раѓаш

Што води кон нов неочекуван боговски оган.

Разумот го земаш, за тебе да те слават

Опој шириш несмасно со диви грозда

Набрани од млади нимфи

Покрај пештери мрачни, покрај извори крај темна бездна.

На веселба ги тераш младите моми

И оро вртат младост што руди

За миг стануваш дел од соништа луди

Зошто си пролет што нов живот буди.

Ох вино! Биди дел од сечиј живот

Зошто ти си вистината, а не гревот!

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.