Здружението ,,Златно перо“ од Битола организира литературен награден конкурс

Во чест на роденденот на Данскиот автор на книги за деца, Ханс Кристијан Андерсен, 2 април се празнува како светски ден на детската литература. Здружението за наука култура и литература,,Златно перо“- Битола, организира награден конкурс.


По повод 2-ри април светскиот ден на литература за деца Здружението ,,Златно перо “- Битола организира награден конкурс ,,Мали ѕвездички“ (поезија за ученици од сите основни школи во Р.С.Македонија).
Проектот е поддржан од Министерство за култура на Македонија.

  • Секој ученик има право на една песна, напишано во word dok. Times New Roman font 12 со кирилична поддршка.
  • Темата е слободна.
  • Песните да бидат потпишани со име презиме училиште и град, и истите да бидат лекторирани и потпишани од менторот.
  • Ракописите да се испраќаат на e-mail: zlatno.pero@yahoo.com.
  • Конкурсот трае од 15.02 до 15.03.2020 год.

По разгледувањето на песните ќе истакнеме список на учесниците во конкурсот од кои првите три песни ќе бидат наградени. Книгата ќе биде издадена во печатена верзија и секој ученик добива по еден примерок, доставен по пошта на домашна адреса. Целта е популаризација на квалитетна литература за деца и подигнување на свеста за нејзината важност во целокупниот процес на раст и развој на децата. Истакнување на местото на книгите во интелектуалниот и емотивниот развој кај младите. Идејата е конкурсот да прерасне во традиција и да се позицира на мапата на републички конкурси посветени на литературата. – пишува во соопштението од здружението.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.