Моќ

О, ти Сонцето кое го златиш,

И донесе оган

За да замрат толку воздишки

Ти чудесно чудовишно небо

Каде сега не успева крилеста птица

Да се врати,

Каде порој дождој доаѓаат

После огној толку страшни

Ќе го паметиш човекот

Како дарител на удари страшни.

Dis alter visum.

Не е тој, не е слуга на природата,

Но, преку огнот природата се обновува

Igna natura renovator integra.

Светлото свети и во темнината

И ќе ја помине и оваа ноќ

И се ќе биде светло во светлината

Природата ќе ја врати својата моќ!

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.