За…

Жиците оживеаја дур,

Ревносно задлабочен Estas Tonne

Ја буди бохемијата во моментов

Помислувам на калдрми и маала

На липите опојни

На насмевки, погледи и глад

За среќа

Размислувам, за досега

За слободните од

Жижков, Сохо, Ексарија и Табан

За Чаршијата со мирис на старо дрво

На распалена пура, налеано вино

и уметниците распослани по кафулиња

За Среќа

Ми доаѓа да викнам на глас

Viva la bohemia… haute bohème

До утринските часови, до последна песна

И почеток на новиот ден и година нова

Со новите пишани стихови посветени

За среќа

За поетите кои душа внеле во стиховите за…

За трубадурите кои срце дале за уште една…

За уметниците кои сликале до последна…

Viva la bohemia

Pour toujours

За среќа во новите две дваесет-ки

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.