Само ТИ

Подобро од вчера ги отворив очите.

Сонцето ме милуваше уште во зорите,

Подобро од вчера те погледнав

Како се смешкаше низ облаците

Затскриен и толку милостив.

Подобро го осудив твојот чин

Кој драстично се повторуваше

Сѐ до мојата рамнодушност,

Подобро ми се појасна мојата нејасност

Кога го  открив твојот поглед во лелеaвата кондензирана пареа

На сенишната стварност.

Почујно го слушнав гласот на двете сказалки на часовникот

Кој отчукувајќи четири единици

Еден

Еден

Еден

Еден

Кажуваат дека ме гледаш и

Дека се смееш,

Потајно знаев дека тоа си ТИ

Ти чукаш низ сказалките како кога на окултна табла

Пребарувам заспиени духови,

Само ти ме милуваш од облаците

Само ти ја знаеше мојата животна патека

 Кога ме измисли уште пред да се родам.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.