Друга половина

Дали се познавате од дамнината на спомените?

Дали се спознавте во соништата на бесмртните ноќи?

Никој не ја спознава другата половина

Ако не ја познава онаа својата, прикриената,

Онаа која не ја дознава ни пред смртниот час

А треба, треба гласно да се изговори

Те познавам!

Те познавам уште од предвремението

Од времето кога те немаа измислено ни на другата страна на просторот

Од времето кога ја немаше откриено светлината

Од времето кога беше непадната ѕвезда

А сега го сјаеш секое мое утро

И те чувам во срцето

И мора да те спознам пред да дојде смртта

Зошто те чувам во срцево, но не те познавам

Не сум те изговорила гласно

Да те чуе светот

И ќе те изговорам пред смртниот час

За да останеш овде,

Во овој простор, во ова време, на страната од животот.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.