Пол Елијар

На денешен ден во Шарентон Ле Пол (париско предградие) во 1952 год.  почина Пол Елијар, француски поет и еден од основачите на надрелизмот. Неговата поезија е нијансирана и полна со меѓу-тонови, се одликува со голем естетски стил во кој преовладува чуството на хедонизам и предаденост на уживањето во секојдневните моменти од животот и покрај тоа што живее во периодот на големите светски војни од кои бил ужаснат од големите крвопролевања.

Неговата поезија е спој на телесност и спиритуалност, таа е многу отворена и таму јасно и искрено ги искажува чувствата и радоста која ја споделуваме со друго битие за време на љубовта.

Овој необичен спој е одлика на надрелизмот каде две различни реалности се обединуваат да направат необични и изненадувачки ефекти.

Се надевам ќе бидете пријатно изненадени од неговата песна „Никој не може да ме познава“ и ќе посакате да читате уште од поезијата на еден од најголемите поети на 20 век Пол Елијар.

Никој не може да ме познава

Никој не може да ме познава

Толку добро како што ти ме знаеш

Твоите очи во кои ние спиеме

Двајцата

Направија од моите човечки светлини

Една судбина подобра од онаа што ја имаат ноќите

На светот

Твоите очи низ кои патувам

Им дадоа на движењата што ги прави патот

Една смисла која е одделена од земјата

Во твоите очи оние што ја откриваат

Нашата бескрајна осаменост

Не се веќе она што мислеле дека се

Не може никој да те познава

Подобро отколку што јас те знам.

Препев од француски јазик Влада Урошевиќ

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.