Поетска манифестација „Лирски треперења“ во Крива Паланка

Пред амбиенталниот простор на манастирот „Св. Јоаким Осоговски” денеска ќе се одржи традиционалната поетска манифестација „Лирски треперења”, во организација на Центарот за култура од Крива Паланка.

На поетскиот перформанс, што е предвидено да започне во 12:30 часот, ќе учествуваат дваесет поети од пет поетски клубови од земјава и од Бугарија.

Книжевната манифестација „Лирски треперења” денес одбележува една деценија постоење, а досега се одржувала во повеќе наврати пред портите на манастирот и пред локалната установа Градски музеј. Во досегашниот период на овој книжевен настан настапиле околу двесте поети од повеќе држави, а и годинава таа има интернационален карактер.

Учесниците ќе се претстават со свои поетски творби, а членовите на литературниот клуб „Калин” од нашата установа ќе настапат со сопствена поезија, но и ќе надополнат со стихови од големите поети од домашната книжевна ризница и светското поетско писмо, возвишено славејќи ја поезијата како музика и мелем за душа истовремено, изјави Мира Ѓоргиевска, директорка на Центарот за култура. Организирана е и посета на Кривопаланечкиот градски музеј. Манифестацијата се одржува со поддршка од Министерството за култура.

Извор

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.