Излезе од печат книгата „Окружието на Конески“ од Димитар Пандев

Деновиве излезе од печат книгата „Окружието на Конески“ од Димитар Пандев, во издание на фондацијата за македонски јазик „Небрегово“.

Во книгата, Конески е претставен во редот на македонските константи на 20 век (Крсте Мисирков и Кочо Рацин), во редот на светската лингвистика и славистика, преку македонските културни акции во кои имал главен збор (кодификацијата на македонскиот јазик, основањето на универзитетот), како и меѓу неговите најблиски соработници од областа на македонистиката, и пошироко, од македонската литература и културна историја.

„Окружието на Конески“ е работена на фонот на целокупното дело на Конески, на фонот на литературата за Конески, како и на македонистиката и општата лингвистика, која кореспондира со творештвото за Конески.
Промоцијата на книгата ќе се одржи утре, во 12 часот, во спомен-домот „Блаже Конески“ во Небрегово. 

Извор

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.