Мерката на сите нешта – Алексеј Аљохин

Што мисли за тебе машината за перење?
или ладилникот кога му завиваат цревата?
а мислењето за тебе на твоето шамиче за нос?
и дури и на празноглавиот телевизор?

дали ти е тоа навистина важно?
ти нив не ги интересираш

еве, исчезнала запалката
ти си ѝ станал здодевен

попусто се надеваш дека чевелот е заљубен во тебе
си го обул и тој веќе те заборавил

нештата се кршат исчезнуваат
и преминуваат од рака в рака без да остават трага како
парите

меѓутоа шумичката
по којашто си минал минатото лето
таа и натаму свиркала со птиците по тебе

и сè досега мисли на тебе
и зборува за тебе со облаците

но нели всушност сè е наопаку?

(извадок од збирката „Дванаесет руски поети“)

Препев: Тања Урошевиќ

One comment

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.