Полиња со лаванда

29. Јули. 2019
Ostsee strand, Neustadt
12:10h

Ако постои рај

нека е полиња со лаванда,

нека е тишина

нека е звук на бран што ја прекинува истата.

Ако постои рај

нека е бескрајни полиња лаванда

нека е виолетово до недоглед,

нека е,

за да се смири душава меѓу редовите цветови,

меѓу два света.

Ако постои рај

нека мириса на портокал и бела чоколада,

на кафе и лаванда,

па со песот боси да трчаме

секое зајдисонце низ

бескрајните редови расцутена лаванда.

Ако рајот е виолетови полиња лаванда

јас не се плашам да станам бестежинска,

затоа шти сите луѓе што ги сакав и изгубив

ги испратив во моите полиња со лаванда

и тие ме чекаат таму

меѓу звукот и тишината

секое зајдисонце

меѓу редовите расцутена лаванда.

Автор: Јована Јаневска

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.