Сакавина

Да запливаме кон небото сино

И горчлива и слатка е ноќта душо

Таму, врз убавината што од сладост се лее,

Тешко се свила твојата рака

И мечовите се кршат

Едниот бел, а другиот темен

Со бесна одмазда остра се страшат.

Те гледам сакавино моја во духот!

Мечот твој острици крши

Белината твоја го застрела темниот ангел!

Го прекршуваш магливиот облак

Ме носиш кон небото сино

И знам, под небесен свод

Се луламе на небеските зраци

И нашите полни гради

Со живот и страст се сладат!

Остануваме да го дишеме светкавиот воздух

Кој се прелева во нашите коси

А нашите полуотворени зеници со блескот зрачат

За да ни кажат дека овде е вечноста наша!

One comment

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.