Дозволи

Дозволи, да ја имам ноќта

За себе, за момент

Бидејќи ноќта е мојата муза

Дозволи, да се преплетам со неа

Дур, месечината диригира

Јас да пишувам ноти

Со ѕвездите по галаксиите

Велиш чуден е мојот ум

Чудак талка во ноќта, зар нѐ

Но знаеш ли дека ноќта е таква

Каде денот е досаден

Бавен и незрел

Онаму згаснува зракот,

Таму сум јас

Како џез длабоко во ноќта

Вибрирам крај бирото

Дур вискито се намалува

Во ритам на ноќта

Велам не земај ми ја музата

Без неа сум како Тихомир Поп

Без пијано на подиум

Колтреин би љубоморел на неа

Дур присилно ја имам за себе

Ноќта со џез и виски

Пост-работно ме оживува

Доживува како полжав во есен

Растегнат на столот со кадифе

При оваа поема без сенс

Џезовно распишана без редослед

Впуштена во вибрирачки хаотичен поход

Впишана од десет изморени ништожници

Чукајќи на типките во ритам на Воркмен Реџи

Слободен во неа како за време на Регтајм

Се будам…

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.