Наједноставните животни задоволства се најголеми радости

Некој има голема палата,

со убав голем двор,

 во неа живеат

намуртени и ладни,

 луѓе за љубов гладни,

без убав и мил збор.

Некој има куќарка  мала,

со тараби дрвени и стари,

 во неа живеат

насмеани и ведри

 иако со малку пари.

А што е среќа?

Луксузен дом и скапа кола

или топол дом со љубов полн.

Разбирање и слога во секој миг

или немир и осамен вик.

За да бидеме среќни,

многу малку треба.

Убав збор и насмевка вешта,

среќата се крие

токму во малите нешта.

Да научиме да се радуваме

на она што нè опкружува,

најситното нешто што радост носи

верувајте, тоа го заслужува.

Наједноставните животни задоволства

најголеми радости се,

а животот да ни биде убав

ние луѓето, тоа го заслужуваме.

                                               Автор:
Стефанија Јакимовскa
IXодд

Advertisements

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.