Уметноста мора да биде верна на себеси

Најдобрата верзија од себе да бидеме,

во најдоброто светло ние да се откриеме.

биди ти, биди свој пронајди ја својата професија,

биди оригинал, а не нечија копија.

Уникатноста е во оригиналот, во посебноста

верувај во себе, не на реалноста.

Фантазирај, сонувај, работи на себе,

остави свој печат на тебе.

Ќе постојат луѓе кои ќе те копираат,

но ти спречи ги и научи ги да не завидуваат,

да се пронајдат и да бидат единствени,

за постоење вредни.

Работи на себе и на своите цели,

само тоа од копиите те дели.

Луѓе без соништа, слугинки на нечија уметност,

тие се бледи сенки на нечија мудрост.

Твојата уметност мора да биде верна,

да се движи со тебе, самостојно да остане.

Кога нешто свое од тебе извира

вистинската уметност уметниците ги бира.

Врви по својата патека,

нека не те обесхрабрува некоја препрека,

секоја уметност верна на себеси се наградува,

таа твоја оригинална трага засекогаш останува.

Битката која ја водиш со себе вреди,

таа битка ќе победи и успеси ќе реди.

Не нечиј роб, биди победник,

со своите дела биди единствен лик.

Верен на уметноста-верен на себе!

Ако го лажеш светот, самиот не можеш,

ќе се бориш со вистината и ќе потонеш,

таа ќе те победи тебе!

Поразот нека биде нов предизвик,

предизвик за да бидеме уште подобри,

да покажеме дека успешните се тие кои не се откажуваат,

таквите луѓе со успех ги наградуваат.

Среќен и исполнет си со сопствените победи,

животот коцките на успехот нема сам да ти ги нареди,

треба со труд и љубов во својата работа,

да изградиш цврсти темели на уметноста.

Автор:
Бојана Спасовска

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.