Има ли среќа во животот мајко?

Има ли сонце да нè осветли,

Има ли радост да нè развесели,

Има ли убост да нè усреќи.

Има ли среќа во животот мајко?

Ти млада вдовица остана,

Три дечиња на пат изведе,

Фамилија цела задржа,

Од никого помош не побара.

Има ли среќа во животот бато?

Ти млад аргат отиде,

Од дете – маж те сторија,

Нежните раце камен станаа,

Телото арслан го направија.

Има ли среќа во животот дадо?

Ти друшки остави, друшка мама ја зеде

Детските игри заборави,

Моминска солза не виде,

По тебе ергени не дојдоа.

А ти најмалото, недогалено,

Ни за аргат не беше,

Прости ни за судбината,

Така нѝ било пишано.

Стопан дома остана,

Со насмевка нè чекаше,

Надеж за живот влеваше,

Семејна топлина чуваше.

-Ти среќа во животот ни беше.

Автор:
Никола Попов

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.