Биди човек

Разголи ја душата

за да живееш.

Отвори го срцето

за да чувствуваш.

Та нели си човек?

Биди човек!

Чувствувај!

Тагувај!

Боледувај!

Викај!

Скрши ги тие пранги

што душа ти вклештиле

во тој скаменет изглед

за да се радуваш.

Стопи го тој стаклен поглед

за да плачеш.

Биди човек!

Плачи!

Смеј се!

Тагувај!

Радувај се!

Биди човек!

Пушти го тој глас

што срадањето го

претворило во молк

за да зборуваш.

Скроти го тој немир

што трепет ти

всадил во срцето

за да го спознаеш спокојот.

Биди човек!

Кажувај!

Раскажувај!

Бори се!

Успокои се!

Биди човек!

Та нели си човек?

Автор:
Наташа Брезовска – Богоевска

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.