Пролет (2)

Едно мало цветче

никнало во ретче.

Mалечко и мило

тоа волшебно било.

Прекрасен е тоа цвет

што расте во пролет,

а пчеличката од цвет на цвет

прави сладок мед.

Птиците се во лет,

дрвјата во дрворед.

Зумбули, кокичиња,

качунки, лутичиња.

Мравка на работа појде

дури во есен дома ќе дојде.

Птиците од југ се враќаат

на децата песна им праќаат.

Децата играат, се смеат

и радосно си пеат.

Радост и среќа,

плодови полна вреќа.

Цветот разлистува и цвета,

ластовицата радосно лета.

Како цела убавина на овој свет

да пристигнала оваа пролет.

Автор:
Лука Коциќ
ООУ „Блаже Конески“ Велес
III-1 одделение
Ментори:
Магдалена Камчева / Павлина Андова


Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.