Враќање

Ден по ден заминувате,

оставате сѐ и заминувате,

ги напуштате корените свои,

го напуштате потеклото свое,

го оставате срцето овде

и заминувате без да гледате назад.

Улиците на кои како мали игравте,

луѓето кои како млади ги познававте,

природата на која бескрајно се восхитувавте,

кафулињата кои секојдневно ги посетувавте,

ги оставaте и заминувате.

Вратете се во својата татковина

барем еднаш за да се потсетите

како беше во вашето безгрижно детство,

бидејќи овде сѐ се менува,

не чекајте…

зошто сѐ што сте знаеле..

сѐ што сте сакале

ќе биде само едно носталгично сеќавање

кое ќе предизвика блага болка.

Овде ве чекаме

овде ве чекаат срцата што ги оставивте.

Вратете се…

Уште еднаш да ја почувствувате

прегратката на саканите и

топлината на родните краишта.

Автор:
Димитар Решков II-2
СОУ „Богданци“ – Богданци
Ментор: Ивана Димовска

Advertisements

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.