Спомени

Само така ми прелета во мислите

подлабоки од длабочината,

потемни од очите на ноќта.

Се прашувам – од каде изникна љубовта?

Од срцево ли мое, клето

недоделкано за љубење, растреперено?

или пак од очиве мои тажаленки

опиени од мирисот на солзите

кои гледајќи те пред себе

безнадежно го допираа ритамот во кој заспиваш ти?

И гледам како на душа ми оставаш празнина,

голема и тешка, иста како љубовта твоја – темнина.

Ах темнино светла, ах светлино темна,

Како да те наречам?

Ти болко моја низ коски, горчино моја,

пријателке на секојдневието необлагодарено,

тажно, осамено, болно, напатено и оттуѓено од животот.

Ти немирна солзо, исчезни!

Дозволи стиховите мои срцево да му го стоплат,

да го закрепнат, облагодарат, утешат и успокојат.

Дозволи ми ти, болко, ти бескрајна тајно

да продрам до убавините твои беспрекорни,

та да ме опие мирис магичен посвеж од утрото,

да ме освои гласот позвучен од бурата,

да се изгубам во очите негови,

или во ноќта, но при него.

И одејќи низ тие стари рушевини

наслушнував како скршените срца на галебите млади,

овенати од љубов,

немо говорат за плачот љубовен

чиј сведок беше хоризонтот огромен

од кој силна бура ми го распарчи срцето

во чија развиореност

слушајќи го немирот на молњата

се присетив на тебе.

Твојата сенка повторно ме врати во сегашноста

од која сега како галебот огорчен од љубов,

со празно срце ги гледам нашите спомени,

далечни, а сепак блиски,

сведочат за љубовта моја сега потонета во сонот,

запловена во длабочините на морето

споена со неговите далечини и неизмерни длабочини

окована и фрлена во бурниот, моќен океан.

Автор:
Шифра: „@444“

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.