Домот во срцето мое

Дека ја сакам црвено-жолтата боја

гордо има кажувам на сите,

те сакам Македонијо моја

ти си домот во кој сакам да ми минат дните.

Во дамнешно време

нашиот народ седел како на трн,

чекајќи кој тиранин следен

ќе му го направи животот црн.

Долги и мачни биле тие години

кога сме биле под окупација,

играла како што ѝ се свири

цела една нација.

Ја мажеле нашава Македонија повеќепати,

со сила, без стројници,

но, за среќа почнала да раѓа

за нејзино ослободување војници.

Во денешно време

друга мака нè мачи,

илјадници македонци судбината

во авион ги качи.

Во туѓи земји заминуваат,

го полнат својот џеб,

секаква работа работат

за да обезбедат корка леб.

Своите огништа ги напуштаат

и често носталгија ги фаќа,

но, ретко кој во родното место

од пуста туѓина се враќа.

Од самата помисла да заминам

срцево на две ми се кине,

и сто пати да се родам

сакам тука животот да ми мине.

Оваа топлина и слобода

само кога сум дома ја чувствувам,

ни едни пари нема да ме премислат

во туѓа земја коските да ги оставам.

Ние младите сме тие

кои животот во Македонија треба да го подобриме,

а, заминувањето од земјава

за ништо на светот да не го одобриме.

Дека ја сакам црвено-жолтата боја

гордо има кажувам на сите,

те сакам Македонијо моја

ти си домот во кој сакам да ми минат дните.

Автор:
Маја Димоска

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.