Неверство

Ако дојдеш во ноќта и ја осветлиш

како мугра пред разденување

не буди ме.

Мугрите повеќе не се мое сонување.

Повеќе не ги чувствувам твоите бранувања

срцебиења и милни дарувања.

Се претворив во камен

кој се распаѓа скриен

во аглестата ноќ на заборавот.

Во студенилото се изгубија сите чувства

што знаеја да пловат

по твоето разголено тело

пред утрата на разденување.

Ја препознавам само темнината

во која талкам барајќи те со умот

зошто срцето ми остана кај тебе.

Не….. не доаѓај

зашто ќе најдеш само делови

од една парчосана душа

која не издржа и се изгуби во сонот

искован од неверство.

Автор:
Родна Јанчева

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.