Мојата татковина

Патнику,

Застани на Балканот,

Погледај сонце каде грее

Каде насмевка се лее

Птицата слободно пее

Тоа, тоа е татковината моја.

Каде Вардар

Жубори и тече

Различни спомени

Со себе влече.

Татковино мила,

Ти што имаш златни крила

За мене најубава,

Од секогаш си била.

Како сонце блескаш,

Светлост во тебе гледам

Се што има убаво

Со гордост го гледам.

Секое дете има насмевка блага

Човек со човек се слагa,

Птицата слободно лета

Кој каде сака шета.

Убави градови,

развиени села,

чисти автопати

тоа е татковината цела.

Многу ја сакам

Татковината моја мила

Прекрасна е како слика

Македонија таа се вика.

Автор:
Магдалена Ристеска

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.