Далечина

Нема никој подалечен

и толку многу студен

колку оној со кој си сонувал,

а, сега покрај него самуваш.

Седите во иста соба двајцата,

но, милји ви ги делат срцата,

секој во свој свет заскитан,

со ѕид околу себе соѕидан.

И таквата далечина

ти ја пара душата

и додека сфатиш

што се случува

и што те гризе и уништува

љубовта веќе се спакувала

и прагот го пречекорила.

Знаеш:

Не нѐ делат градови, езера и мориња

туку сите длабоки молчења

меѓу нас.

Автор:
Викторија Сиљаноска

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.