За баба ми

Чинам сношти беше

на сон ми дојде,

онаква каква што беше,

со шамија забрадена,

и тивко налик на тебе ми рече:

-Ти невеста чедо беше

а баба не те виде!

Чинам сношти беше

на сон или јаве и не знам веќе како беше

сакав да те гушнам и да ти кажам

-Јас бабо уште те сакам

Чинам како вчера да беше

во невестинска руба

невестинско оро поведов,

а баба не беше

Изгоре мерак се пеплоса!

Писаније не било

баба ми моја орото мое

свадбарско да го види!

Автор:
Дијана Стојаноска

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.