Последно патување

Чекорот водеше до едно
место кое вечност се вика,
од нив сега остана само слика
го изгубија нивното највредно.
Животот беше тоа,
водејќи ги низ чудни патеки
во светлината што ослепува
во провалијата што голта
безмилосно и немилосрдно,
ги прегрна до нивниот последен здив.
Нивниот пат до бесконечноста
поплочен со солени капки
ги води онаму од каде враќање нема
тоа се запишани Божји патеки.
После илјадници километри,
последниот ги пресретна
изненадувачки и неочекувано
ги исклучи последните светла
и им кажа збогум засекогаш
на нивното последно патување.

Уреди

Наталија Наумовска

Празни седишта

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.