Конкурс „Романијада“ за избор на најдобар роман меѓу младите неафирмирани македонски автори

Култура

Водени од желбата да се поттикне креативната мисла кај младите, а исто така да им дадеме шанса на младите домашни автори да се промовираат, и особено охрабрени од досегашниот интерес на претходните изданија на конкурсот, Култура АД Скопје го распишува конкурсот за најдобар роман меѓу младите неафирмирани македонски автори за 2019 година. 
– пишува на официјалната страна на организаторите на конкурсот.

Критериуми за учество на конкурсот РОМАНИЈАДА:

  • Aвторот да не биде постар од 35 години;
  • Авторот да нема објавено книжевно дело;
  • Ракописот треба да биде прозно дело од жанрот: драма, трилер, научна-фантастика, криминалистика, љубовен или авантура;
  • Ракописите не треба да бидат помали од 100 страници, да бидат напишани на кирилица во македонска подршка со фонт 12, Times New Roman во А4 формат, 1,5 проред;
  • Ракописите треба да се достават по електронски пат на: ipkultura@gmail.com со назанака: РОМАНИЈАДА, до 15 февруари 2019 година.
  • Покрај ракописот кандидатите треба да приложат своја кратка биографија и нивен предлог-маркетинг план за афирмација на делото.

Пристигнатите ракописи ќе бидат евалуирани од страна на жири комисија во април 2019 година.
Добитникот ќе биде објавен до крајот на мај 2019 година.

Aвторот чиј ракопис ќе биде оценет со највисока оценка, ќе склучи ексклузивен издавачки договор со издавачката куќа Култура АД Скопје.
Наградениот ракопис ќе биде издаден во септември 2019 година.

Извор: kultura.com.mk

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.