Добитник на наградата „Радоје Домановиќ“ е Христо Петрески

Годинашен добитник на највисоката меѓународна награда за книжевна сатира што се доделува во Србија е македонскиот писател Христо Петрески.

Годинашен добитник на највисоката меѓународна награда за книжевна сатира што се доделува во Србија е македонскиот писател Христо Петрески.

Тој го доби признанието Екселенција на сатирата – награда Радоје Домановиќ за најдобар странски сатиричар.

Покрај Петрески, оваа висока и значајна меѓународна награда ја добија и познатиот македонски сатиричар Миле Ѓорѓијоски, како и Сергеј Сидоров од Русија, Анджеј Маевски од Полска и Драган Копривица од Црна Гора.

Свеченото врачување на меѓународната награда Радоје Домановиќ ќе биде на 22 февруари во Здружението на писателите во Белрад.

Извор: cooltura.mk

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.