Ех да сум – Марина Додевска

Ех да сум дух,
невидлив дух кој ќе те
посматра што правиш
без и ти самиот да го видиш,
ќе мислиш дека си далеку
од моиве очи иако си блиску.
Ех да сум твој кошмар
секоја вечер кога ќе легнеш
да не можеш очи да склопиш,
да се превртуваш во постела
се до зори и нестрпливо
да чекаш да зазори.
Ех да сум книга
па кога ќе ти здосади се
за земеш и да ме читаш
додека го пиеш своето кафе
седнат на фотелјата покрај прозорецот,
а надвор истураат капки дожд.
Ех да сум празен лист хартија
па да чкрташ по мене
се што ќе ти дојде на ум,
да го истуриш својот бес на мене
да ти олесни
па да го згужваш и
да го фрлиш во корпа.
Ех да сум крв
па да патувам слободно
по внатрешноста на твоето тело
од глава до петици.
Ех да сум обично копче
па да можам да ги зашијам раните
секојпат кога срцето ќе
ти биде скршено како моево.
Ех да сум улица
по која деноноќно ќе пешачиш
и ќе ги слушам твоите чекори по мене,
црвено вино со кое ќе
си ја гасиш тагата
и песна со која ќе ја ублажиш болката.
Ех да сум самовила со волшебно стапче
би ги вратила сите изгубени нешта,
би ги вратила сите спомени
и неостварени соништа,
би го вратила нашето среќно време.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.