Библиотека на тркала ќе им помага на децата во Италија да читаат повеќе

Пристапот до книги за некои деца може да биде тежок. Но еден човек во Италија нашол решение за овој проблем. Според него секое дете кое не чита се чувствува осамено.

Според BBC,  наставникот во пензија Antonio La Cava го формирал „Bibliomotocarro“, комбе со три тркала кое функционира како мобилна библиотека. Тој со своето комбе оди до оддалечените села во
„Basilicata“ во Италија за да им помогне на младите деца да го научат задоволството од читањето.

La Cava верува дека негувањето на интерес кон читањето е важно за децата.

„Изведувањето ваква активност има вредност, не само социјална или културолошка туку има одлично етичко значење“.

La Cava (пензионираниот учител) се надева дека колку повеќе внимание во вестите ќе добие неговата „Bibliomotocarro“ толку повеќе млади луѓе ќе бидат поттикнати да читаат.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.