Таинствениот том

Да би бил умот перо, а небото хартија.

Кога би биле и мислите ибиси…

Би го напишал таинствениот том.

Бескраен, како летот на ибисот.

Да би било морето платно, алгите четки.

Кога би биле и желбите делфинести…

Би го насликал плавилото при ведута.

Но како кога мислите се во папазјанија.

Светот во сивило.

Умот розев пак,

се бори за триумф, поетичен.

При ларнакс подготвен за завршната,

поворка.

Пишувам приказна, не насликана.

Осамена и однесена од далгите.

4 comments

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.