Објавен четвртиот број на „Современост“ за 2018 година

Во четвртиот и последен број на списанието за литература, култура и уметност „Современост“ за 2018. година се вклучени 50-на прилози од различни рубрики на 185 страници.

Поезијата со која се отвора бројот е од творци кои припаѓаат на различни генерации, вклучувајќи ги: Мишо Китаноски, Зоран Радически, Цветанче Костоска, Давор Стојановски, Перица Сарџоски, Славчо Ковилоски, Александар Маџаровски, Славица Петревска Диневска, Мирослав Кировски, Иван Стојановски, Сања Атанасовска, Маја Нестороска, Стефан Костоски и Томе Таушанов.

Меѓу застапените автори од странство се вбројуваат препеви од познатиот руски поет Вјачеслав Купријанов, бугарските поетеси Валентина Стефанова Јотова и Мила Ламбовска, како и избор од современата хрватска поезија: Никола Шимиќ-Тонин, Анте Грегов, Андреја Малта, Звонко Чулина, Јосо Некиќ, Анте Надомир Тадиќ, Ивица Ушљебрка, Жаклина Кутија, Мирјана Мајиќ, Марко Периќ и Јулија Јеласка.

Уредничкиот тим на списанието предводен од Стефан Марковски, Снежана Стојчевска и Никола Алтиев и во овој број застапи автори со прозни текстови, сценарио, научно-теориски статии и рецензии, а бројот е заокружен со интервју со руската драмска авторка од движењето „Нова драма“ Јарослава Пулинович кое го направи македонската театарска режисерка Дејана Николовска.

Advertisements

One comment

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.