Здив – Митре Мангоски Радождански

Тишница ја одвитка белата страница,
ме кани да напишам некој стих
одисејата е заледена во мислите.

Се приближува залезот на изгубените возбуди.
соништата се судруваат меѓу себе
венците ги украсуваат ѕидовите на ноќта.

На зајдисонцето на поразите
животот и крвта во помешаниот колорит
свенуваат на крајот од усните.

Зборовите омеѓени во нивното битие
сираци се во намесништвото на крвта
флуидот го потопува хоризонтот.

Меѓу две самотии се раѓа нов сон,
ќе ми ја земеш ли мерката на здивот
оплодувајќи ми ги усниве зажеднети!?

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.