Ќе дојдат други денови – Пабло Неруда

20171114-pablo-neruda-mi-se-dopagjash-koga-molchish-m

Ќе дојдат други денови, ќе стане чујно
молчењето на билките и планетата,
и колку скромни работи ќе поминат!
На месечината ќе мирисаат виолини!

Можеби лебот ќе биде како тебе:
ќе го има твојот глас, зрното твоето потекло
и други работи ќе зборува со твојот глас:
игубен коњ дорат во златна есен.

Иако нема да биде како што е судено,
љубовта ќе исполни огромно буре,
наместо мед, овчарски, стар.

и ти, во правта на моето срце
(каде ќе има огромни дуќани)
ќе одиш натаму-наваму помеѓу љубениците.

– Пабло Неруда

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.