Ангелите вечераат – Радован Павловски

radovan-pavlovski
I
Топлината на раскрсница
не одбира патишта
Таа ги пресоздава
На колена
две-три чинии вода
Збунуваат капки
и гласови од небото
Зобницата на гладот на клин
Окото на водата
и окото на пливачот
се среќаваат во полноќ.

II

Не се знае
дали живи
или воскреснати
ангелите вечераат.
Свеќа потрајна од сонцето запалиле
Вечерното сонце е сад
од кој земаат храна
Денот на работ од окото
веќе ја прескокнал
ноќта на телото
Ангелите се гладни.

Повеќе за авторот тука.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.