Песна на клучарот – Жак Превр

Песна на клучарот

Каде одиш клучару

Со тој клуч извалкан од крв

Одам да ја ослободам онаа што ја сакам

Ако уште има време

А неа ја затворив

Нежно свирепо

На најтаинственото место на моите желби

На најдлабокото место на моите маки

Во измамите на иднината во глупоста на клетвите

Сакам да ја ослободам

Сакам да биде слободна

И дури да ме заборави

И дури да си замине

И дури да се врати

И натаму да ме сака

Или да засака друг

Ако тој и се допаѓа

Но ако јас останам сам

А таа си замине

Ќе ја сочувам само

Ќе ја сочувам засекогаш

На моите дланки

До крајот на животот

Благоста на нејзините гради од љубов извајани.

жак-превер

Жак Превр (1900-1977)

2 comments

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.