Чиј глас го слушате додека читате книги?

Чиј глас го слушате додека читате?
Интересни податоци се наведени во статијава.

Кафе и книги

Кога читате некоја книга, новинарска статија или овој текст, дали ги читате зборовите со некоj свој внатрешен глас?

Истражувањето на професорката Рувани Вилхауер од Универзитетот во Њујорк покажало дека 80,7% од испитаниците понекогаш или секогаш слушаат внатрешен глас додека читаат некаков текст, додека пак 19,3% рекле дека секогаш ги разбираат зборовите како да ги чита некој внатрешен глас. Најголемото изненадување е тоа што процентот не е 100%.

Вилхауер вели дека токму поради тоа што повеќето луѓе, вклучувајќи ги и истражувачите, сметаат дека сите луѓе имаат идентични искуства при читањето, овој феномен не е доволно истражен. Чиј глас всушност го слушаме?

3761766459

Пред три години, Вилхауер пребарувала низ вебсајтот Yahoo Answers и пронашла 136 одговори кои го опишуваат личното искуство при читањето. Анализирајќи ја содржината, дошла до заклучокот кој подоцна и го потврдила преку своето истражување: Повеќето луѓе слушаат внатрешен глас додека читаат, мал процент не слушаат никаков глас, а некои луѓе…

View original post 662 more words

Advertisements

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.